Η ρακή, γνωστή και ως τσικουδιά, είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό ποτό για τους Κρητικούς. Είναι το σύμβολο της φιλοξενίας, της φιλίας και της παρέας. Ένα ποτηράκι ρακής προσφέρεται πάντα για καλωσόρισμα, για να κλείσει μια συμφωνία ή απλά για να ξεκινήσει μια όμορφη συζήτηση. Είναι το απόσταγμα της κρητικής ψυχής!
Η παραγωγή της ρακής έχει βαθιές ρίζες στην Κρήτη, με την παράδοση να περνά από γενιά σε γενιά. Κάθε φθινόπωρο, μετά τον τρύγο, οι Κρητικοί στήνουν τα καζάνια τους για να αποστάξουν τα στέμφυλα –τα υπολείμματα του πατημένου σταφυλιού– και να δημιουργήσουν το κρυστάλλινο αυτό ποτό. Το καζάνεμα, όπως ονομάζεται αυτή η διαδικασία, είναι μια μεγάλη γιορτή που συνοδεύεται από μουσική, χορό και φυσικά, άφθονη ρακή!
Η ρακή συνήθως σερβίρεται σε μικρό ποτηράκι, κρύα από την κατάψυξη, και συνοδεύεται από μεζέδες. Οι ντόπιοι την πίνουν αργά, απολαμβάνοντας τη γεύση και την παρέα. Μπορείτε να τη δοκιμάσετε μαζί με παραδοσιακά κρητικά τυριά, παξιμάδια, ελιές ή ακόμα και φρούτα. Όμως, ο καλύτερος τρόπος για να την απολαύσετε είναι πάντα με καλή παρέα και μια πρόποση για την υγεία!
Μη διστάσετε να δοκιμάσετε αυτό το μοναδικό απόσταγμα κατά την επίσκεψή σας στην Κρήτη. Είναι μια εμπειρία που θα σας φέρει πιο κοντά στον αυθεντικό τρόπο ζωής και τις παραδόσεις του νησιού. Στην υγειά σας!