
Η Κρήτη είναι ένα από τα παλαιότερα αμπελουργικά κέντρα της Μεσογείου. Η ιστορία της οινοποιίας της ξεκινά από τη **Μινωική εποχή**, με ανακαλύψεις, όπως ο αρχαιότερος ληνός (πατητήρι) στον κόσμο στο **Βαθύπετρο** (Ηράκλειο), να μαρτυρούν μια συνεχή παράδοση 4.000 χρόνων.
Η κρητική αναγέννηση του κρασιού βασίζεται στις μοναδικές **αυτόχθονες ποικιλίες** που καλλιεργούνται αποκλειστικά στο νησί:
Ενώ το Ηράκλειο και τα Χανιά έχουν μεγαλύτερη παραγωγή, ο νομός Ρεθύμνου διατηρεί τη δική του σημαντική αμπελουργική ζώνη, κυρίως στις **ορεινές και ημιορεινές περιοχές**. Οι τοπικοί παραγωγοί εστιάζουν στην παραγωγή υψηλής ποιότητας, εκμεταλλευόμενοι το ιδανικό μικροκλίμα.
Στο Ρέθυμνο, οι ποικιλίες **Βιδιανό** και **Ροδίτης** (για τα λευκά) και το **Λιάτικο** (για τα κόκκινα) έχουν μεγάλη απήχηση, δίνοντας κρασιά με ιδιαίτερο χαρακτήρα.
Η σύγχρονη κρητική οινοποιία έχει στραφεί στην ανάδειξη των Π.Ο.Π. (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) και των Π.Γ.Ε. (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη), προσφέροντας πλέον διεθνώς αναγνωρισμένα κρασιά.